Thursday, June 25, 2015

Mac OS X'e Ek Sözlükler Ekleme

Mac OS X'teki en kullanışlı özelliklerden birisi de Spotlight. Spotlight, bilgisayarınızdaki bütün içeriği indeksler, böylelikle arama yapmak istediğinizde uygulamalarınıza, dökümanlarınıza, belgelerinize, fotoğraflarınıza, müziklerinize, kısacası her şeye çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Spotlight'ın diğer özelliklerinden biri de matematiksel hesaplar yapabilmesi ve Mac OS X'e entegre olan sözlüğün kullanılabilmesi. 

Bu yazımda Spotlight'ın native sözlüğüne İngilizce-Türkçe, Türkçe-İngilizce, İngilizce-Fransızca, Fransızca-İngilizce, İngilizce-İspanyolca, ve İspanyolca-İngilizce sözlük nasıl eklenir, adım adım anlatacağım. 

Spotlight'ta yerleşik olarak gelen sözlükte maalesef yukarıda belirttiğim sözlükler yok. Aşağıda vereceğim indirme linkinden belirttiğim sözlükleri indirebilir, bilgisayarınıza çok rahat bir şekilde kurabilir, internet bağlantısı gerekmeden kelime arama sonuçlarını görebilir ve sonuçları istediğiniz şekilde optimize edebilirsiniz. 
Lion işletim sisteminden sonra gelen bir özellik de, aradığınız içeriğin sonuçlarından herhangi birinin üstüne imleci getirdiğinizde, sonucun ufak bir pencerede önizleme olarak açılması. Bu özelliği kullanmak neredeyse bütün dosya türlerinde (mp3, pdf, docx, xls…) mümkün. Bu özelliğin en kullanışlı yanlarıdnan birisi de anlamını görmek istediğiniz kelimeyi yazıp çıkan sonuçta kelimenin üzerine imleci getirdiğinizde ufak bir pencerede size anlamını göstermesi. Yani Dictionary.app'i açmanıza gerek kalmadan hızlı bir şekilde kelime anlamını öğrenebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, sözlük ayarlarında sonuçların gösterilme tercihinde ilk tercihiniz neyse, önizlemede de ilk tercihiniz olan sözlüğe göre kelimenin anlamının çıkacağıdır. 


1- İlk önce buradan sözlükleri indirelim.


Sözlükler:


- İngilizce- Türkçe,

- Türkçe- İngilizce,
- İngilizce- Fransızca,
- Fransızca- İngilizce, 
- İngilizce- İspanyolca,
- İspanyolca- İngilizce

şeklindedir.


2- İndirdiğimiz Spotlight_Dictionaries.zip dosyasını masaüstüne extract edelim.


3- Extact ettiğimiz .dictionary uzantılı dosyaları kopyalayalım.


4- Finder menüsünden "Go"ya tıklayıp "Go to Folder" menüsüne tıklayalım.


5- Açılan kutucuğa /Library/Dictionaries yazıp Enter tuşuna basalım.


6- Açılan pencereye üçüncü adımda kopyaladığımız dosyaları cmd+v ile yapıştıralım.


7- Spotight'ı açıp (Sol üst köşede bulunan mercek. cmd+Spacebar tuş kombinasyonuyla hızlı bir şekilde açabilirsiniz) Dictionary yazıp Dictionary.app'e tıklayalım.


8- Menü çubuğundan Dictionary'e tıklayalım. Sonra "Preferences"e tıklayalım. Karşımıza şöyle bir ekran gelecektir:






















9- Arama sonucunda hangi sözlüğün ilk çıkmasını istiyorsak o sözlüğü sürükleyip en tepeye bırakalım. Aktif etmek istemediğiniz sözlüklerin de tiklerini kaldırabilirsiniz alternatif olarak. Simplified Chinese sözlüğünü ve Almanca sözlüğü kullanmadığımdan dolayı onlar bende tiksiz mesela. 


10- Kelimemizi yazıp çıkan sözlük sonucunun üzerine mouse imlecini getirdiğimizde, sonuç yan tarafta açılan ufak pencerede görünecektir.












11- Kelimenin farklı dillerdeki karşılığını görmek istiyorsanız Spotlight sonucunda çıkan kelimeye tıklamanız yeterli. Sözlük ana penceresi açılacaktır. Yukarıda beliren sözlüklerden istediğinizi tıklayıp spesifik arama yapabilirsiniz. Örnek görsel:










Notlar:


- Yüklenen sözlüklerde pronunciation yok maalesef. Kelimenin telaffuzunu öğrenmek istiyorsanız, çıkan kelimeye tıklamanız ve native sözlüklerden birini seçmeniz gerekmektedir. 


- Add-on sözlüklerde istediğiniz her kelimeyi bulamayabilirsiniz.


- Ayarlarınıza bağlı olarak, herhangi bir websitesinde gezinirken ya da döküman okurken, bir kelimenin üzerine gelip üç parmak ile Trackpad'e dokunursanız, kelimenin anlamı ufak bir pencerede çıkacaktır.


Örnek:




















Eklediğiniz sözlüklerden en iyi verimi alabilmeniz dileğiyle…